најактуелније:

У циљу развоја и унапређeња пољопривредне производње, Скупштина града Јагодине је пољопривредним произвођачима из Јагодине, омогућила коришћење бескаматних кредита код Комерцијалне банке а.д. и Банке Интеса а.д.. Укупне трошкове камате и обраде кредитног захтева, сносиће град Јагодина. | Скупштина града Јагодине, расписује конкурс за радно место менаџер у локалној самоуправи града Јагодина. Услов је да кандидат има минимум VI степен стручне спреме и обавезно знање енглеског језика. Ваш CV са фотографијом можете слати на e-mail адресу kabinet.jagodina@gmail.com |

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

21.Децембар 2016
Одржан састанак званичника града Јагодине са представницима министарства просвете на тему дуалног образовања

Да би у будућности имали стручну радну снагу у новоизграђеним фабрикама страних инвеститора у јагодинској Индустријској зони, предложено је и у начелу договорено, да се у јагодинским средњим школама уведе неколико нових смерова који ће омогућити не само стручност, већ и запошљавање ђака по завршетку школовања, изјавио је председник Скупштине града Јагодина Драган Марковић Палма на радном састанку са саветницом министра просвете Габријелом Грујић и руководицом Центра за дуално образовање Привредне коморе Србије, Аном Стојановић.

„Имајући у виду да је Јагодина један од градова у Србији у који је последње три године дошао највећи број страних инвеститора и да ће до краја 2017. године Јагодина имати најмање петанест новоизграђених фабрика, у којима ће радити велики број људи и где ће бити потребна њихова стручност. Зашто је важно да дуално образовање што пре заживи у Србији..ми из године у годину имамо све више примера да ђаци који заврше средњу школу, а немају праксу, не знају да раде оно што су завршили у средњој школи и послодавци желе да запосле оне који имају основно знање да би могли да раде. Сутра, када ти млади људи заврше школу по моделу дуалног образовања, могу  да постану  и власници предузећа“ нагласио је Марковић.

„Сваке године држава у свом буџету предвиђа субвенцију за породичне радње, а да би неко отворио самосталну занатску радњу, мора да има и неко основно знање, тако да се дуалним образовањем отвара и та могућност да нешто науче и постану послодавци. Сигуран сам да ће у нашем граду бити доста заинтересованих ђака за дуално образовање, које неће бити важно само за ђаке из Јагодине, већ и других градова, јер ми већ имамо епитет града који је интересантан и студентима и средњошколцима због свих повластица које имају у поморавској престоници. Јагодина је најсигурнији град за младе људе, овде су млади закон и на неки начин ми смо били хитан случај да се уведе дуално образовање“ истакао је Марковић и нагласио да ће кроз неколико година у Јагодини сви они који желе да раде бити зспослени, а дуално образовање омогућиће да буду стручни у послу којим се баве.

„Јагодина је један од ретких градова који остварује суфицит и за 10 месеци ове гдоине он износи 15 милиона долара. Тај новац је веома користан за буџет републике Србије и када би сви градови у Србији имали суфицит, не би били у ситуацији да морамо да смањујемо плате и пензије. Нека то буде мој позив за наредни временски период да сви они који се у Србији баве политиком дају свој максимални допринос и да нешто ураде како би довели инвеститоре и отварали нова радна места, јер то је данас патриотизам“ поручио је Марковић констатујући на крају да је његова недавна дискусија у Скупштини Србији на тему дуалног образовања дала резултате и одређене помаке.

Саветница министра просвете Габријела Грујић изјавила је овом приликом да је на тему дуалног образовања било је много дилема да ли да се уводи или не, да ли је добро и зашто је то приоритет Владе.

„Када се нађемо у једном оваквом граду онда сам сигурна да смо на добром путу. Подршка коју добија овај град од стране председника Скупштине Драгана Марковића и његових сарадника, сигурна сам да ће најбрже, брже од других градова успети да доследно и систематски имплементира дуално образовање. Оно што је значајно истаће је да управо оно што чини наш национални модел дуалног и предузетничког образовања може да се брзо имплементира у Јагодини, јер су приоритети ваше привреде у оквиру два профила која су урађена по дуалном образовању, а то су модни кројач и оператер за израду намештаја. С обзиром да је методологија модела оператер за израду намештаја препозната као методологија која обзебеђује квалитет, а када то кажем мислим да су компаније веома расположене да  склопе актуелне активне уговоре са школама, да ће давати одређене надокнаде деци у процесу њиховог учешће у раду компанија, да ће се обавезати да ђаке који постигну добре резултате након школовања и запосле, а да ћемо ми кроз наш систем образовања учинити децу предузетном и да ћемо им на тај начин омогућити  да отворе чак и своје компаније“  рекла је саветница министра и поручила да је задатак министарства просвете да омогући деци да након средњег стручног образовања кроз програм стручног образовања могу да наставе своје школовање уз помоћ фирми у којима ће радити, а које су спремне да помогну. 

Она је најавила да ће план уписа у средње школе ове школске године бити другачији и који као актере има и ПКС, локалну самоуправу, Националну службу за запошљавање  и да ће такав систем дати добре резултате када је у питању дуално образовање.

ПКС, као институција која заступа интересе привреде је изузетно активна код увођења дуалног образовања, изјавила је руководилац Центра за дуално образовање Привредне коморе Србије, Ана Стојановић.

„Тренутно стање у привреди је тешко, привредни субјекти се суочавају са великим проблемима да дођу до стручног и квалитетног кадра јер ђаци након завршетка средње стручне школе немају функционално употребљива и примењива знања да би могли одмах дасе укључе у радни процес. Знамо да технолигија и техника стално напредује, а школе нису у могућности да испрате те промене и зато је суштина овог образовања измештање стручног усавршавања у компаније“ навела је Стојановићева.

Састанку у Скупштини града присуствовали су и директори јагодинских средњих школа.

 

 

Галерија фотографија

Видео галерија

Коментари
0
166

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 10 + 6 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже