најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

27.Април 2011
Одржан априлски пријем грађана

Само онај ко осећа шта је грађанима потребно може да доноси праве одлуке за народ и државу, изјавио је заменик премијера и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић који је са градоначелником Јагодине Драганом Марковићем Палмом разговарао са грађанима на редовном месечном пријему у Скупштини града Јагодине. Марковић је рекао да јагодинска локална самоуправа до новца који усмерава ка грађанима долази великом штедњом и правим инфраструктурним пројектима. На априлском пријему било је 2000 грађана.

Имајући у виду огромно интересовање грађана за разговор са Дачићем и Марковићем, службе јагодинске локалне самоуправе побринуле су се да 2000 грађана ефикасно испуни свој циљ и добије помоћ, углавном социјалне природе.

Обраћајући се присутним новинарима, градоначелник Марковић је рекао:

Људи који су дошли на пријем имају социјалне проблеме и ми помажемо грађанима који су болесни, родитељима који имају више деце а нигде не раде, самохраним мајкама, којих, на жалост има све више. Критеријум је од 2000 до 6000 динара. Данас је било доста лица које имају више од троје деце, има и оних који имају преко 80 година, а болесни су.

На пријему није било грађана који су дошли у вези инфраструктурних проблема, јер све оно што је био проблем ми смо решили у прве четири године, асфалтирали све улице и у селима и у граду. Свако село има нови дом културе, спортски терен, амбуланту, адаптирану школу и живот на селу се не разликује од живота у граду. Када је у питању култура, у селима у зимском периоду организујемо културне догађаје у домовима културе, а у граду од маја до септембра на летњој сцени, и све се то плаћа из буџета и бесплатно је за грађане.

У нашем граду ђаци користе бесплатан превоз, као и пензионери. Ученици који заврше четврти и осми разред иду у Црну Гору на море о трошку Скупштине града, а када заврше средњу школу бесплатноп летују у Грчкој.

- Пре месец дана смо запослили 200 младих људи у оквиру пројекта „Прва шанса“ , као и 100 младих људи у Фабрици каблова и Јагодинској пивари на 18 месеци, првих шест месеци плату даје локална самоуправа, а осталих 12 послодавац. Очекујемо да још 300 младих људи запослимо у аква парку и зоолошком врту за време туристичке сезоне, имајући у виду да је прошле године Јагодину посетило 500.000 туриста, а ове године очекујемо и више.

Наставићемо оваквом динамиком да примамо грађане сваког месеца, али се максимално боримо како да помогнемо младим људима. Једна од таквих мера је новчана помоћ од 3000 евра за парове који ступе у брак, а имају преко 38 година. И ове године, шаљемо у Грчку 800 пензионера, који ће тамо боравити три дана у хотелу са пет звездица, као и оне који имају преко 38 година са циљем подстицаја за улазак у брачну заједницу. Једино у овом граду труднице и породиље које нигде не раде примају од трећег месеца трудноће наредних годину дана месечно по 12000 динара.

Са грађанима је у Скупштини града Јагодине на редовном априлском пријему код градоначелника Јагодине Драгана Марковића Палме разговарао и заменик премијера и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић. Он је овом приликом рекао:

- Мислим да је овај редовни пријем грађана корисна пракса коју је увео градоначелник Драган Марковић. И Министарство унутрашњих послова посвећује велику пажњу односима не само са медијима него са целокупном јавношћу. Свака власт се, по дефиницији, временом полако отуђује од грађана, а једино они који осећају шта грађани мисле су способни да доносе праве одлуке за државу и за народ. Данас је овде било доста људи који имају различите проблеме, од економских и социјалних, па до оних који се тичу мог ресора, бивших полицајаца, војника, официра, људи који имају различите спорове везане за правосуђе и тужилаштво, па до проблема у свакодневном животу и унутар породице. Мислим да је ово веома корисно и позитивно и код самих грађана се ствара један осећај да они некоме могу да се обрате, а то је у Јагодини сваког месеца. Мислим да нигде више људи не долази да комуницира са једним градоначелником него што је то овде у Јагодини.

Најбројнији корисници социјалне помоћи у Јагодини су самохране мајке, породице са више деце, стари и болесни, а грађани су искористили присуство заменика премијера и министра унутрашњих послова Србије Ивице Дачића да са њим поразговарају о питањима из његовог ресора.

Следећи пријем грађана код градоначелника Марковића биће организован крајем маја.

Коментари
0
149

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 1 + 4 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже