најактуелније:

У четвртак, 22.августа 2019. године од 8 до 16 часова у Скупштини града Јагодине биће одржан пријем грађана. |

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

05.Мај 2011
Градоначелник Марковић потписао петицију за децентрализацију Србије

Градоначелник Јагодине и председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма потписао je у Јагодини петицију Уједињених региона Србије којом се тражи децентрализација Србије. Марковић је петицију потписао у присуству председника УРС Млађана Динкића, потпредседнице Владе Србије Верице Калановић, као и министра здравља Зорана Станковића.

„Потписао сам петицију, не због странака, ни Уједињених региона Србије, ни због Јединствене Србије, већ због грађана Србије, јер сматрам да се ради о добром предлогу“, истакао је Марковић, који је до сада једини председник странке из владајуће коалиције који је потписао петицију за децентрализацију Србије.

Градоначелник Марковић рекао је да је потписао петицију да се Србија децентрализује, да имовина која се налази у овом граду, одн. у свим градовима и општинама у Србији припадне градовима и општинама, и да градови и општине располажу њоме, а не централа у Београду. Такође је додао да се залаже да на следећим изборима буде непосредан избор градоначелника и да општине и градови за првог човека изаберу успешне људе, људе које познају, најбоље међу собом. Предложио је као и да 80 одсто пореза на плате остане локалним самоуправама.

Председник Уједињених региона Србије Млађан Динкић изразио је задовољство потписом председника Јединствене Србије и градоначелника Јагодине и истакао да је ово народна петиција и она је добра за све грађане градова и општина Србије, независно од тога која је странка на власти. Градоначелник Марковић је девети по реду председник општине или градоначелник који је потписао ову петицију, а да није члан УРС, и зато је јако важно да направимо општи консензус да се већ у јуну месецу ово нађе на дневном реду Скупштине Републике Србије, да га изгласамо, и да грађани већ од августа добију више новца од пореза на плате, дупло више него данас, да се имовина хитно врати градовима и општинама, а да на следећим изборима грађани директно бирају свог председника општине и градоначелника, рекао је Динкић.

„Нама требају градоначелници попут Драгана Марковића Палме, који пита не „тату“ у Београду, како сам каже, за нешто што је добро за Јагодину, него пита своје сељаке у родном Кончареву, пита суграђане у Јагодини, ако је нешто добро за Јагодину онда треба да се то и подржи. Ја се надам да ће и други следити његов пример, јер ово је нешто што је јако добро за све грађане Србије. Уколико се све концентрише у републичкој власти, уколико ништа не остаје градовима и општинама, млади ће и даље одлазити из Јагодине, Параћина, Ћуприје у потрази за бољим животом у Београд.

Петицију је у Јагодини потписао и велики број грађана који сматрају да би већи део финансијског колача требао да остане локалним самоуправама.

Након потписивања петиције у Културном центру одржана је трибина на тему „Децентрализација Србије“ на којој је градоначелник Марковић ближе упознао присутне са активностима локалне самоуправе које су усмерене на побољшање живота свих грађана. Он је нагласио да је јагодинска локална самоуправа, као приоритете у 2011.години определила борбу против беле куге и запошљавање младих људи где је од почетка године, кроз више програма, запошљено 500 младих људи, а план је да до краја године буде запошљено 1000. На крају свог излагања градоначелник Јагодине и председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма је поручио да ће Уједињени региони Србије увек имати подршку његове странке за добре идеје које су у интересу грађана.

„Говорити о децентрализацији лако је у Јагодини јер се овде децентрализација види на делу. Када сам ушла у политику пре 10 година мој мотив је био да се Србија развија равномерно и да не читамо само по статистичким подацима како су нам неке општине на југу Србије слабо развијене. Ја сам се у положај општина и градова у Србији уверила док сам их обилазила као министар за НИП и могу да кажем да није све једно ко води општине и градове јер се на примеру градоначелника Марковића најбоље види да ставри могу да се мењају на боље ако вас води човек који има поверење великог броја људи, који има визију како жели да изгледа његов град, који има осећај за проблеме и зна да утврди приоритете“ рекла је потпредседеница Владе Верица Калановић и додала да је из тих разлога, један од основних захтева народне петиције коју су грађани потписали управо да се градоначелници и председници општина бирају непосредно, од стране грађана.

„Србија споро иде напред зато што је централизована“ оценио је овом приликом лидер Уједињених региона Србије Млађан Динкић и поставио питање како мале средине у Србији могу да решавају своје проблеме ако за све мора да се пита Београд. Он је рекао да из тих разлога грађани сами морају да бирају своје градоначелнике који ће решавати проблеме грађана. „Драган Марковић Палма је храбар човек и ја њему захваљујем што је потписао петицију и позивам остале представнике градова и општина да Драгана Марковића изаберемо за председника Српске сталне конференције градова и општина. Ако вас сада питам да ли знате како се зове градоначелник Крушевца тешко да знате одговор, али зато цела Србија зна да се ваш градоначелник зове Драган Марковић Палма зато што он ради за своје место и свој град“ рекао је Динкић и у наставку свог излагања ближе говорио шта петција предвиђа када је у питању порез на зараде и имовина локалних самоуправа.

Градоначелник Марковић, председник УРС Млађан Динкић,потпредседница Владе Верица Калановић и министар здравља Зоран Станковић обишли су затим Општу болницу, Аква парк и фабрику електро-материјала „Феман“ где су се у ближем разговору са власником овог предузећа Миодрагом Николићем ближе упознали са условима које домаћи произвођачи имају, како на нашем ,тако и ино тржишту. Марковић и Калановићева, присуствовали су затим у Културном центру, свечаном уручивању уговора за 16 извођача јавних радова на територији Поморавског округа који ће запослити 185 лица.

Коментари
0
131

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 8 * 0 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже