најактуелније:

СПОРТСКА ДЕШАВАЊА

03.Април 2019
Град Јагодина наградио особе са инвалидитетом за учешће на 3.јагодинском маратону

Поред одличне организације и великог броја учесника, трећи јагодински маратон улази у историју по податку да су особе са инвалидитетом по први пут учествовале у трци на 42.195 метара, не само у Србији, већ и у целој југоисточној Европи. Учествовале су особе са инвалидитетом Алекса Петровић и Данијел Стојиљковић са својим пратиоцима, а њихово учешће и подвиг препознала је и Скупштина града Јагодине, на челу са председником Драганом Марковићем Палмом, која је све то новчано и наградила. Награде је уручио Зоран Глигоријевић, спортски директор „ЈАССА“, који је истакао да су они понос овог града.

„Желим да Вам честитам на овом изванредном успеху који сте постигли на управо завршеном маратону. Трећи маратон је протекао у најбољем могућем реду. Ми као организатори смо презадовољни бројем учесника, бројем Јагодинаца који су се пријавили за маратон јер то је био прави празник спорта у нашем граду. Такође, према нашим сазнањима и спортисти који су учествовали из других градова су одушевљени пријемом и гостопримством. Сигуран сам да ће доћи поново у већем броју следеће године. Али, као што свака манифестација има своју посебност, тако сте и Вас седморица који сте присутни овде обележили овај маратон својим учешћем. Пошто град Јагодина прати успехе наших младих спортиста, председник Драган Марковић Палма и локална самоуправа донели су одлуку да Вас новчано награде. Ово је наша жеља да се Вама ода признање, да Вам ово и даље буде подстрек да се бавите спортом. Знајте да сте у овом тренутку понос нашег града“,рекао је Глигоријевић.

За Алексу и Данијела то је био истински доживљај. „Пре свега, ја бих желео да се захвалим Драгану Марковићу Палми. Да није било њега, ја не бих могао да учествујем на маратону. Упознао сам ове другаре, они су ми предложили да трчимо, да се дружимо и такмичимо и ја сам пристао“, рекао је Данијел.Алекса и Данијел награђени су са по 30.000 динара, док су њихови пратиоци добили по 20.000 динара. Вођа особа са инвалидитетом на маратону био је каратиста из Јагодине Немања Ивановић.

„Заиста је озбиљан изазов истрчати 42 километра. Међутим, било је и лако. Зашто је било лако? Па зато што сам поред себе имао своју браћу и пријатеље где смо се током трке константно бодрили међусобно. На 30 километара се већ осетила и мала криза, али нашим шалама и вицевима смо то успели да пребродимо. То је заиста било незаборавно искуство. Ево и једне анегдоте: током трке, срели смо и председника Драгана Марковића. Питао нас је шта ми то радимо, а ја сам му одговорио да пишемо историју. Питао је како, а ми смо рекли да смо први у историји Србије који трче маратон са особама са инвалидитетом и да смо уједно и први у југоисточном делу Европе, као и да то нико пре нас није урадио. Он је то наравно поздравио. Истрчали смо за пет сати и 20 минута. Време које смо постигли би било доста боље да смо имали и адекватна колица. Радимо на томе да нађемо спонзоре за то, пошто половна коштају око 3000 евра. Верујем да би нам то доста олакшало и њима побољшало време. Они су кључ свега. Они су наши маратонци и наш понос. Овом приликом желим да се захвалим локалној самоуправи која и те како несебично улаже у спорт и мислим да смо то неким нашим гестом њима и вратили“, рекао је Ивановић.

И остали пратиоци кажу да ће учешће на маратону дуго памтити. „На почетку је било занимљиво. Већ смо прошли два полумаратона са Алексом, а онда нам се прикључио и остатак тима. После 30 километара је било тешко, осетили смо умор, а и било је топло. Успели смо да издржимо и поред малих проблема са грчевима “, рекао је Марко Гајић, један од учесника.

Поред Алексе, Данијела, Немање и Марка, у тиму су још били и Никола Миленковић, као и браћа Немања и Никола Милошевић.

Галерија фотографија

Коментари
0
18

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 9 - 9 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже