најактуелније:

КУЛТУРНА ДЕШАВАЊА

18.Септембар 2018
Завршен 6. Аниматор фрест

Шести по реду „Аниматор фест“, европски фестивал анимираног филма, завршен је после четири дана трајања свечаном доделом награда у малој сали Културног центра „Светозар Марковић“ у Јагодини.Током четири дана фестивала приказано је 90 филмова из три различите категорије, а приређен је и квалитетан пратећи програм. Главне награде фестивала однела два филма из Хрватске и један из Русије.Пријављено је 1026 филмова, од којих је комисија изабрала 90 који су се такмичили за награде. Марија Вулић, организаторка фестивала, изузетно је задовољна овогодишњим фестивалом:-Чини ми се да је овај фестивал највећи и најуспешнији до сада. Ово је један велики корак напред за фестивал. По први пут је уприличена и категорија филмова старијих аутора, што наравно не значи да смо желели да умањимо сјај дечијих филмова, али се показало као добра ствар. Радионица коју је водио Милош Томић је била изузетна и чини ми се да нам гости одлазе пуног срца и са лепим утисцима. Пројекције су биле јако квалитетне и инспиративне, а гости и публика су уживали –рекла је Вулић.

Фестивал је отворен приказивањем дечијих анимираних филмова насталих у оквиру међународног пројекта „Муљт мост - Русија – Србија“. Овогодишњи фестивал чинили су филмови у три категорије: филмови деце до 15 године, филмови деце од 15 до 18 година и филмови за децу и одрасле. Жири за филмове у домаћој категорији су чинили Нарциса Даријевић Марковић, Бобан Стефановић и Марија Вулић. Жири за међународне филмове, поред Нарцисе Даријевић Марковић, чинили су још и Марија Лендова из Русије и Андреа Мартињони из Италије.„Гранд приџ“ у првој категорији однео је филм „Тиквомобил“ из Русије, док је прво место освојио филм „Мица Тица“, из Хрватске. Друго место припало је филму „О, сова!“ из Русије, а треће место заузео је филм „Заједно смо и лепши и јачи“ из Србије.У категорији филмова од 15 до 18 година, главну награду однео је филм „Балада из предграђа“ из Хрватске. Прва награда припала је филму „Док нема никога код куће“ из Русије, друга награда филму „Слобода“ из Словеније и трећа награда је отишла у руке фимске екипе из Русије за остварење „Москва“.У категорији филмова за младе и одрасле, главна награда је припала филму „Јежева кућица“ који су заједничким снагама стварале екипе из Хрватске и Канаде. Прву награду добио је филм „Кетрин“ из Белгије, ауторке Брит Раес, која се обратила путем специјалне видео поруке коју је послала. Другу награду освојио је филм „Напољу“ из Француске, а трећа награда је отишла у руке ауторке Светлане Андриановне из Русије, за филм „Два трамваја“.Награду за најбољи домаћи дечији анимирани филм добио је тим „Шаф“ из Врања, за филм „Заједно смо и лепши и јачи“. Додељене су и две специјалне награде: групи „Иде“ из Београда за филм „Чудновишта“ и Дому анимације из Сремских Карловаца за филм „Пакосни снешко“. Током свечане доделе, приказани су и филмови који су однели прве награде на овогодишњем фестивалу.

Организатори су и ове године припремили квалитетан пратећи програм. Велику пажњу привукла је и школа анимираног филма „Стоп трик радионица Милоша Томића“, као и изложба илустрација „У раму песме“ Марије Кицушић. На платоу Културног центра одржан је концерт групе „Квазартет“, а у „Алтернативном културном центру“ у Јагодини одржана су два занимљива догађаја: изложба ручно везених фрејмова из филма „Руска бајка“, ауторке Радостине Нејкове из Бугарске, као и изложба радова графичког дизајна и „Гоогле Доодле“ Факултета уметности из Ниша. Одржана је и радионица звука Андрее Мартињони, док је после свечане доделе награда одржан концерт рок групе „Мапетовци“.Шести „Аниматор фест“ одржан је под покровитељством Министарства културе и информисања Србије и Скупштине града Јагодине.

Коментари
0
58

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 7 + 9 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже