најактуелније:

У циљу развоја и унапређeња пољопривредне производње, Скупштина града Јагодине је пољопривредним произвођачима из Јагодине, омогућила коришћење бескаматних кредита код Комерцијалне банке а.д. и Банке Интеса а.д.. Укупне трошкове камате и обраде кредитног захтева, сносиће град Јагодина. | Скупштина града Јагодине, расписује конкурс за радно место менаџер у локалној самоуправи града Јагодина. Услов је да кандидат има минимум VI степен стручне спреме и обавезно знање енглеског језика. Ваш CV са фотографијом можете слати на e-mail адресу kabinet.jagodina@gmail.com | Скупштина града Јагодине је у циљу развоја привреде, омогућила привредним субјектима који своју делатност обављају на територији града Јагодине коришћење краткорочних кредита код Комерцијалне банке а.д., АИК банке а.д., Банке Интеса а.д. и Societe General банке, за које ће се трошкови камате плаћати из буџета града Јагодине. |

КУЛТУРНА ДЕШАВАЊА

30.Октобар 2017
Свечано завршен осми по реду Фестивал дечијих и омладинских представа „ДОПС“ у Јагодини

Осми по реду фестивал дечијих и омладинских представа „ДОПС“ свечано је завршен протекле суботе у малој сали Центра за културу „Светозар Марковић“ у Јагодини. Награде за најбоље представе у омладинској и дечијој конкуренцији освојиле су представе „Учитељица“ из Новог Сада и „Краљ Иби“ из Бечеја.

Организатори фестивала су се потрудили да и ове године све прође у најбољем реду. Жири који су сачињавали Калина Ковачевић, глумица Народног позоришта у Београду, Раде Марјановић, глумац Позоришта на теразијама у Београду и професорка српског језика у Гимназији „Светозар Марковић“ у Јагодини, Љиљана Ристић, која је ове године била представник града домаћина, нису имали нимало лак задатак, пошто су све представе биле на завидном нивоу.

У омладинској конкуренцији, најбољом представом проглашена је представа „Учитељица“, „Креативног студија Чаролија“ из Новог Сада, која је уједно добила и награду за најбољу режију. Награде су уручене режисеру и текстописцу Александру Балошу.

„Ми смо овде већ трећи пут и фестивал расте из године у годину, као и критерујуми. Хвала жирију на дивним речима које су нама заправо и смерница да смо на добром путу и да све што радимо - радимо добро. Ову награду су заслужила деца која су изнела ову представу. Она без њих не би ни изгледала тако, јер је за њих управо и писана”, рекао је Балош.

За главну женску улогу, награду овогодишњег фестивала добила је Сара Станковић, за улогу краљице у представи „Снежана и седам патуљака“, а иста представа добила је и признање за најбоље костиме. Награду за главну мушку улогу добио Страхиња Мишковић, за улогу Ружног пачета у истоименој представи. Немања Ђелић, који је имао двоструку улогу у овој представи, улоге Дивљег гусана 1 и сина Ћире, овенчан је титулом најбољег епизодисте у мушкој конкуренцији. За најбољу епизодну улогу у женској категорији, награду је добила Катарина Кнежевић, за улогу мачка Церекала у представи „Низ зечију рупу“, која је добила и награду за најбољу сценографију.

Одмах затим, додељене су и награде у омладинској конкуренцији. Најбољом представом проглашена је представа „Краљ Иби“ из Бечеја, а млади Срђан Томић, који је играо краља Ибија у овој представи добио је награду за најбољу мушку улогу. Најбољу женску улогу имала је Тина Танчева за улогу мајке у представи „Велика мајка“. Представа „Антигона“, Омладинског позоришта „Вожд“ из Мишара добила је чак три награде: за најбољу режију, најбољу сценографију и награду за најбољу женску епизодну улогу, која је припала Оливери Гуцонић за улогу Измене. Најбољим мушким епизодистом проглашен је Братислав Здравковић, за улогу Наполеона у представи „Животињска фарма“, која је добила и специјално признање жирија за најбољи сценски покрет. Награду за најбоље костиме у омладинској представи добио је „ЦЕКОМ“ (Центар за креативно одрастање и мултикултуралну сарадњу) из Зрењанина за представу „Легенда о човеку-кромпиру“.

Додељене су и још две специјалне награде. Годишњу награду фестивала, добио је Дејан Гоцић, глумац из Ниша, који је и дао име фестивалу „ДОПС“. Традиционалну књижевну награду фестивала „Селимир В. Милосављевић“ добио је књижевник Миливоје Млађеновић, за текст „Кад сам био гарав“.

„Нисам очекивао награду, али ми је јако драго што сам је добио у граду који негује и аматеризам и професионализам када је позориште у питању. Ова награда ме подстиче да и у овим зрелијим годинама радим на радост младих људи“, рекао је Млађеновић.

Уметнички директор фестивала „ДОПС“, Бојан Милорадовић, задовољан је успехом овогодишњег фестивала.

„Наша очекивања су заиста потврђена и драго ми је да су на заиста врхунском нивоу били сви: почев од организатора до самих представа и учесника на фестивалу, који су на тренутке подсетили на професионалце, а ту мислим и на представе у дечијој конкуренцији. Захваљујем се и публици која је сваког дана била све масовнија. Како је фестивал одмицао, сала је била све пунија и драго ми је што је овогодишњи фестивал успешно завршен“, рекао је Милорадовић.

Одмах после додељивања награда, у част награђених, одиграна је и представа драмске секције Школе за ученике оштећеног слуха и говора „11. мај“ из Јагодине, која је извела представу „Другачије будни“. Генерални покровитељ овогодишњег фестивала била је Скупштина града Јагодине.

Галерија фотографија

Коментари
0
63

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 9 - 5 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже